Voorlopig lijkt het er helaas niet op dat gezien de maatregelen rondom dit hardnekkige virus, je met ons mee kan op Spijspad. We hopen wel dat jullie wel regelmatig op solo-avontuur in de achtertuin gaan, wandelend in de winterzon (of-sneeuw, of -regen)! Hierbij wat inspiratie opgedaan tijdens een recente wandeling in de Bijlmer waar achter de naam van de metrohalte een verrassende culinaire geschiedenis bleek verborgen te gaan...... Al lopend speuren wij graag in voortuintjes en grasperkjes naar eetbare plantjes en andere leuke vondsten. In het schaarse seizoen moet men zijn blikveld natuurlijk wat verbreden, naar de slootrand bijvoorbeeld. Veel blauwe reigers vertrekken naar warmere oorden, maar je zal nog vaak genoeg een overwinterende reiger spotten die ofwel zijn eigen visjes vangt of hoopt dat de visboer hem wat toewerpt. Nu krijg je daar misschien niet meteen trek van maar niet al te lang geleden was er geen
Dat die reigers ook op tafel eindigden kunnen we afleiden uit verschillende historische kookboeken. In het notabel boecxken (1514) vinden we een recept voor reiger, alsmede in verscheidene Engelse, Franse en Duitse bronnen tussen de vijftiende en zeventiende eeuw. Hoe bereidde men deze vissige taaie rakkers dan? Het notabel Boeksxen maakt een saus van wijn en broodkruim en brengt dat op smaak met sofferaens, veel caneels ende ghimber totdat het gheluwe ofwel knalgeel ziet. Extra smout [vet] voegt men ook maar toe om de boel wat minder droog te maken. Reigers verdwenen al in latere eeuwen van het menu. In 1885 schreef het 'Nederlandsch Tijdschrift voor jagtkunde' dat het vlees ‘op verre na niet aan den tegenwoordige smaak voldoet’. Voor de nieuwsgierige fijnproever van vandaag zal het moeilijk zijn aan reigersvlees te komen: de reiger is een beschermde diersoort. Een dakloze in een Haags park kwam daar in 2018 achter toen hij op de bon werd geslingerd voor het roosteren van een reiger. De restanten van deze illegale BBQ zijn opgenomen in de collectie van het museum. Gelukkig hebben we dan nog het onvolprezen medium youtube waar zeker twee prachtige kookvideo’s curry’s met reiger op te vinden zijn. Dat zit verdorie helemaal niet zo ver van ons mooie zestiende-eeuwse recept!
0 Reacties
|
Eerdere Blogs
Maart 2021
|